Silkeborgs bedste kulturoplevelse 2020

Læs præsentationen af de nominerede her og giv din stemme

Afstemning

Stem på din favorit

Stem på på Silkeborgs bedste kulturoplevelse

Denne kategori er for de kulturoplevelser, som skaber fællesskabsskab og sammenhold. Som bringer naturen, musikken, kunsten osv. tættere på, så den kan føles og mærkes.

Hakkehuset
BEDSTE KULTUR HAKKEHUSET

Hakkehuset

Hakkehuset er et tværæstetisk laboratorium for scenekunst, kunst og musik. Mange af Hakkehusets produktioner er stedsspecifikke, hvilket betyder at publikum inviteres med ud til usædvanlige steder, som iscenesættes til en performance i nye kontekster i samklang med natur, byrum og arkitektur, skulpturelle kunstværker og kulinariske oplevelser.Blandt Hakkehusets produktioner kan nævnes »Vejen«, åbningsperformance af motorvejen, »Livets Vand«, en opdagelsesrejse via Gudenåen med forestillinger på 10 lokaliteter langs åen, og »Mens vi er her« som bragte spørgsmål om mennesker, flugt og ankomst helt tæt på 8. og 9. klasses elever fra hele Silkeborg kommune.

Hvad gør Hakkehuset til noget særligt?

Hver forestilling og hvert kulturelt forløb er skræddersyet til den specifikke event, hvor borgere, institutioner og erhverv medvirker i en proces, hvor man sammen med performere og kunstnere skaber det unikke, overraskende og sanselige afsæt for en kunstnerisk oplevelse. Hakkehuset kombinerer emner der vedrører og spænder bredt, med fordybelse, hvor viden og engagement kommer til udtryk gennem kunsten. Hakkehuset samarbejder med lokale og internationale kunstnere, og fungerer i perioder som Artist-in-residence, i Lysbro hvor Hakkehuset har sin base.

Hvad betyder det at blive indstillet til »Silkeborgs Bedste«?

Det er vigtigt for alle Hakkehusets medlemmer at få opbakning og opmærksomhed på det arbejde vi laver, specielt da Hakkehuset fungerer fra produktion til produktion, hvilket betyder at der mellem produktionerne arbejdes uden økonomisk sikkerhed. For Hakkehuset er kvalitet og indhold vigtigt og vi bliver altid glade når vi kan mærke at det er lykkes at komme ud og berøre publikum.

Morgensang
BEDSTE KULTUROPLEVELSE - MORGENSANG

Morgensang

Silkeborg Synger Morgensang er fællessang og fællesskab for alle, der har tid og lyst til at synge sammen fra den store sangskat, som er særlig for Danmark. Idéen opstod for syv år siden i forbindelse med en Spil Dansk Dag i oktober og var egentlig bare tænkt som en engangsforestilling. Den første gang deltog omkring 60 personer samlet i den gamle byrådssal på Torvet. Siden voksede det ud af de rammer og i dag mødes flere hundrede til morgensang i Kedelhuset på Papirfabrikken, den sidste torsdag i hver måned.

Hvad gør Silkeborg Synger Morgensang til noget særligt

Idéen til Silkeborg Synger Morgensang kom ud fra en tanke om at samle mennesker i et fællesskab og skabe et rum for den samhørighed, der opstår, når man synger sammen. Sang kan noget, som ikke ret meget andet kan - og dét er i sig selv særligt. I fællessangen overtager den fælles dagsorden og der opleves en samhørighed og en sammenhængskraft, som gør »vi-følelsen« stærk. Når man synger sammen ophæves sociale, kulturelle, nationale og aldersmæssige skel. I denne coronatid opleves også, hvordan fællessangen forener på tværs af Danmark.

Hvad betyder det at blive indstillet til »Silkeborgs Bedste«?

Det betyder uendeligt meget for os at blive indstillet til Silkeborgs Bedste. Først og fremmest, tusind tusind tak til den/dem der har indstillet os! Det fortæller os, at det giver mening at skabe en musikalsk ramme for fællesskabet, og at det gør en forskel for dem, som er med. Vi søsatte idéen, fordi vi følte, at fællessangen kunne være en ramme for et fællesskab, man kunne mødes i, og som kunne give deltagerne (og os) en følelse af samhørighed og ophæve hverdagens grænser. Denne indstilling er en anerkendelse af, at det giver rigtig meget mening for rigtig mange.

Musikrampen
BEDSTE KULTUROPLEVELSE - MUSIKRAMPEN

Musikrampen

Musikrampen sørger for at silkeborgenserne kan høre masser af musik. Foreningen afvikler 40-45 koncerter årligt, og alle i foreningen er frivillige, der brænder for at give alle den bedst mulige koncertoplevelse. Koncerterne afvikles mange forskellige steder. Lige fra forsamlingshuse over Rampelys og kirker til Kedelhuset og Jysk Musikteater.

Hvad gør foreningen til noget særligt?

Arrangerer livemusik hvor det er muligt. I intime rammer på Rampelys eller i den store sal i Jysk Musikteater. En gang om året tager Musikrampen på turné rundt i Silkeborg Kommune med en musiker. I år gik turen til fire lokale byer sammen med Alberte. Desuden har foreningen haft stor succes med en lang række udsolgte koncerter i Mariehøj Kirke, hvor der er præsenteret navne som Caroline Henderson, Anne Linnet, Søren Huss og Silas Bjerregaard. Derudover præsenterer Musikrampen også løbende en række navne, der er på vej frem.

Hvad betyder det at blive indstillet til »Silkeborgs Bedste«?

Det er et fantastisk skulderklap. Vi er glade for at de flere tusinde koncertgæster, vi har hvert år, sætter pris på vores arbejde. Og uanset om vi vinder eller ej, så lover vi at fortsætte med at gøre silkeborgenserne lidt lykkeligere.

Magistraten
BEDSTE KULTUROPLEVELSE - MAGISTRATEN

Magistraten

Teater Magistraten er Silkeborgs nye teater, hvor publikum kan opleve det formatudfordrende, det anderledes, overraskende og inspirerende. Teatret præsenterer tryl, dans, teater, comedy og litteraturoplevelser ud over det sædvanlige. Siden åbningen i 2019 har over 5000 deltaget i aktiviteter på teatret, og over 10.000 har besøgt os, når vi har turneret rundt i landet.

Hvad gør Magistraten til noget særligt?

Hos os går ingen forgæves. Er du på røven, enlig mor med stram økonomi, eller millionær med dårlig moral, så kan du til enhver tid hente en gratis billet i døren, hvis der stadig er plads i salen. Vi tror på, at kunst og kultur skal være tilgængelig for alle. Det betyder, at 80 procent af vores billetter maksimalt koster 85 kroner. Vi sætter den gode historie i højsædet, rejser relevante debatter og sælger bobler og kaffe i vores foyercafé. Vi tror på fællesskabet og inviterer gerne alle indenfor. Derfor viser vi i disse coronatider livefortællinger »Komikere læser børnebøger« på vores facebookside med en række af landets bedste komikere og tusindvis af seere fra hele landet.

Hvad betyder det at blive indstillet til »Silkeborgs Bedste«?

Magistraten ser sig som hele byens teater. At borgere, kunstnere og samarbejdspartnere har indstillet os til Byens bedste understreger for os, at vi gør det rigtige. For vi er ikke en lille ø, men en del af noget større. At vi kort tid efter vores åbning bliver nomineret, fortæller os, at vi er på rigtige vej i forhold til at være byens teater – det teater, hvor der er plads til alle uanset baggrund og pengepung. Vi er stolte af anerkendelsen, vi ved, hvor meget fantastisk kunst og kultur, der skabes af frivillige i Silkeborg.

Opera på torvet
opera-paa-torvet

Opera på torvet

Kulturoplevelsen Opera på torvet har hen over sommeren involveret 550-600 mennesker i operaens verden, både folkeskolebørn, Produktionshøjskolens elever, lokale voksenkor, børnekor, operasangere, byrådsmedlemmer, invalidepensionister, TH Lang Skole og dansere fra Den Kreative Skole har medvirket på scenen.

Opera på torvet har været opera til folket!

Hvad skal der til, for at være en god kulturoplevelse?

Det må være en god kulturel oplevelse, når publikum bliver ved med at vende tilbage, som de gjorde til opera på torvet.

Hvad betyder det at blive indstillet til byens bedste?

Opera på torvet har skabt bro mellem opera og folket. Vi har hevet operaen ud sin traditionelle ramme og bragt den ud til folket. Det har været en kæmpe glæde at næsten 500 mennesker har været samlet  på torvet fredage efter fredag for at nyde vores forestillinger. Det har også været en kæmpe glæde at se alle de lokale medvirkendes glæde over dette projekt. Det varmer, når man kan mærke folk opbakning!